Next Level Zweven (3)

Het chanten maakte mij nog bewuster van de gekke boel die mijn geest produceert. Meer nog dan wanneer ik in stilte mediteer. In meditatie merk ik soms: ‘Oh, ik ben even mee op reis gegaan met mijn gedachten, ADEM DIEP IN, en weer aanwezig zijn…’ Het kan gerust zijn dat ik dan al vijf minuten met m’n kop ergens anders heb gezeten. Met het chanten van Hare Krsna ben ik me continue bewust van de geest. En nu dacht ik toch dat het  daar zo door de jaren heen al best rustig was geworden, maar niets blijkt minder waar.  

Hare Krsna! (‘Hoe zouden ze die man noemen in dat witte gewaad?’) Hare Krsna! (‘Wie zou er naast me zijn komen zitten? Niet kijken Vinck! Chanten!’) Krsna Krsna! (‘Oi, pijn in m’n heup, best een harde vloer dat marmer, hoe kunnen die vrouwen in vredesnaam zo lang zo stil zitten?’) Hare Hare! (‘Kijk, die heeft Nike sportsokken aan onder zijn witte gewaad. Vinck, toe nou toch, FOCUSSSSS!!’) Hare Rama! (‘Zouden die toeristen nu eigenlijk denken dat ik hier ook woon met m’n harembroek?’), Hare Rama! (‘Hm. Mooie man op rechts’), Rama Rama! (‘Zal ik eigenlijk ooit nog eens naar India gaan?’) Hare Hare! 

Och heden! Wat een drukte.

Het is de leer van de yoga: hoe krijgen wij de wervelingen van onze geest stil? Ik heb gemerkt dat chanten daar een heel goed instrument bij kan zijn. Het is ongelooflijk dat die geest altijd maar door tettert, ook al ben je écht heel bewust iets anders aan het doen. 

Mijn fysiotherapeut zei laatst: “Ik ben me helemaal niet bewust van mijn gedachten. Waarom zou je dat eigenlijk willen?” Nou, kijk. Zodra we de wervelingen van de geest stil krijgen, komen we in contact met de stilte ~ en met het licht waaruit wij bestaan. Het zijn maar kleine momenten, maar ik kan uit ervaring vertellen dat ze vol vreugde zijn. Te voelen dat ik niet alleen maar dit lichaam en deze (drukke) geest ben, maar dat er iets anders in mij huist dat ik niet anders kan beschrijven als het licht van stille vreugde. Noem het ziel. De stille oordeelloze toeschouwer die eeuwig bestaat. Noem het bezieling; ik ben me dan gewaar van de pure levensenergie waaruit ik besta.

En zoals dat gaat, of je nou van een heerlijke maaltijd geniet, of je je van het innerlijk licht bewust raakt: heb je daar eenmaal van geproefd, dan wil je dat opnieuw ervaren! De één noemt het zweven, de ander noemt het thuiskomen. Dat huis is de kern van mijn hart. Zodra ik de wervelingen van mijn geest stil krijg en ik me in de diepte van de oceaan kan overgeven aan het grote mysterie, dan kom ik thuis.

Bij deze deel ik daarom graag mijn nieuwe hobby:

Next Level zweven!  

1 thought on “Next Level Zweven (3)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top