Permacultuur: Recht op dat doel af

Guy keek nog eens naar de rechte lijn boomstammetjes die ik over de lengte van mijn tuintje had gelegd. Daaroverheen had ik dakpannen geplaatst. Een soort oranje afscheidingslijn. Afgelopen zomer was dat in gedachten mijn persoonlijke start met permacultuur geweest: LINKS de grond bewerken. RECHTS een paadje. Punt. 

De dakpannen zullen Guy vermoedelijk een raadsel zijn geweest. Ik weet ook niet precies waar dat specifieke idee vandaan is gekomen. Het was meer dat ik ze ‘over had’. Bij de novemberstorm jl. vlogen ze hier in windkracht 12 voor m’n ramen langs. (Goed idee Vinck, zo’n rijtje losse dakpannen in ‘t gras.) 

Enfin. Nadat we een rondje door m’n tuin hebben gelopen, met hier en daar een rondslingerend stukje fruit, maakt Guy een schets van mijn tuin. Ik zie een slingerpaadje om de appelboom (die staat er nog niet, dat komt nog), langs het kleine vijvertje (dito: komt nog) naar het achterste terras lopen (dat is er al wel!). 

Nadat Guy de tekening heeft uitgelegd, pak ik het blaadje en de pen van hem over. “Eh, kunnen we hier niet nog een paadje rechtdoor maken?”, en ik wijs naar de plek waar het rijtje oranje dakpannen ligt, met daaronder de boomstammetjes. Recht op m’n doel af: naar dat terras aan de achterzijde van m’n tuin, waar we ‘s zomers de kurk van de fles trekken. En daar is Guy de permacultuurman, die met zachte en geduldige stem uitlegt: 

“Het slingerpaadje heeft een reden Marieke.” (Korte stilte.) “Loop eens via een andere weg door je tuin. Je zult direct merken: je wordt je bewuster van je omgeving. Je loopt bovendien langzamer dan wanneer je in één rechte lijn doorloopt. De snelheid gaat eruit. En op die manier zie je meer dan je voorheen zag, let maar ‘s op.” Verdorie, denk ik. Dat snijdt hout. Weg met m’n dakpannenrijtje! We gaan een slingerpaadje maken!  

Les 2 ‘Sta stil bij de omgeving waarin je leeft. Wandel voor de verandering eens over een ander (slingerend) paadje en ~ simpelweg ~ aanschouw de wereld waar je middenin staat.’ 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top