Davinckie FIETST & platte mugjes

Ik ben een vervent sproeier. PATS! Eén vliegje kapot op de ruit en ik gooi de sproeiers al aan. Skwiek’n skwiek’n skwiek’n en ik heb weer goed zicht. Nu fiets ik sinds een week met een snelheid van 25 km per uur door het Friese land. REKEN maar dat zich al heel wat vliegjes kapot hebben gesplat op mij. (Sommige mensen maakten zich zorgen dat ik vanaf heden bezweet of natgeregend bij opdrachtgevers aan zou komen (“Dat KAN toch niet Vinck!”) (Let maar op: dat kan wel. ‘t Is gewoon even wennen. Cultuuromslagje. Een warmgefietste Vinck levert net zulk goed schrijfwerk als een Vinck die in de auto voorrijdt.) 

Ik maak me meer zorgen om mijn imago als het om de kapotte vliegjes gaat. Dat ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Met mooi weer smeer ik de borst ook nog in met factor 50 en daardoor plakken de kapotte vliegjes nog beter vast. 

‘Ahaaa’, denkt u: ‘Eén weekje Davinckie, en de e-bike nu al zat?!’ Nee, nee, zeker niet! Sterker: ik raad iedereen zo’n fiets aan. Hoe HEERLIJK het is om een duwtje in de rug te krijgen (daarover bestaan overigens misverstanden: er zijn mensen die denken dat je met een elektrische fiets een brommer koopt, maar dat is niet waar. Je fietst nog altijd, je hoeft alleen minder kracht te zetten. Altijd wind mee, dat is nog eens feest in Friesland!). 

Maarrrr. Volgend jaar komen er zonder twijfel Kamervragen over de elektrische fiets. Ongelukken in de stad doordat e-fietsers met hoge snelheden bochten omsuizen en voetgangers aanrijden. Weet u wat het is? Je verwacht niet dat iemand zo hard rijdt. Zo had ik ‘t eerste ongelukje al bijna te pakken toen een scootmobielrijder dacht: ‘Oh, een fietser, daar kan ik nog wel even voor langs.’ MIS! Hij had Davinckie’s turbofiets nog niet van dichtbij gezien. Mijn stuurkunst op hoge snelheid heeft zowel de man als mijn nieuwe fiets gered. 😉 Toen ik omkeek zag ik nog een vinger de lucht ingaan en hij schreeuwde me vrij woest nog iets na. “Ik wil ook zo’n fiets!” Misschien was dat het. 

Minister van Fiets en Waterstaat stelt volgend jaar Kamervragen, ik weet het nu al. We moeten een rijbewijs krijgen voordat we elektrisch op pad mogen. De helm wordt verplicht. We moeten bovendien een opvallend geel jasje aan en de motor die nu geruisloos is, moet voorzien worden van bromgeluid zodat mensen ons horen aankomen. 

Dat maakt het allemaal een stuk minder cool. Want wie denkt dat een e-bike voor mietjes en bejaarden is, heeft het mis. Deze week werd ik begroet (met zo’n stoer handgebaar dat alleen motorrijders hebben) door een Harley. Zegt genoeg denk ik. Over mijn fiets. Ik heb dan ook zo’n rood sjaaltje in driehoek voor m’n neus en een bril die groter is dan m’n hoofd. Heeft niks te maken met het opbouwen van een imago. Het is pure noodzaak. En, u raadt het al, ik heb sproeiers nodig. Kan moeilijk bij een nieuwe opdrachtgever even vragen of ik eerst even mag douchen om de kapotte vliegjes weg te sproeien. 

Hoe het ook zij: Davinckie’s fietsseizoen is begonnen! Ik wens u een fijne, en vooral gezonde week. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top