Daar wordt ik niet vrolijk van!

Het gebeurdt niet vaak dat je teksten leest waarvan je denkt: dit kan toch niet waar zijn? “Ik vraag me af waar de oorzaak ligt dat jullie die deetjes en teetjes maar niet onder de knie krijgen”, zei ik tegen de studenten aan wie ik drie opfriscolleges Nederlands geef. “Maar het dictee ging ook wel erg snel mevrouw. Voordat we erover na konden denken, was u alweer bij de volgende zin.” “Oh, lag het daar aan”, zei ik maar. 

In gedachten ging ik terug naar de zinnen die me zo verwarten toen ik het dictee nakeek. Ik dacht: ik ga het omkeren. Ik ga laten zien hoe het niet moet, misschien is dat het! Dus terwijl ik bij het volgende college stoïcijns stam +t en het kofschip stond uit te leggen, lazen de studenten achter mij op het grote scherm: 

Hij ramte tegen de deur.
Voelt jij je wel helemaal lekker?
Het is nu eenmaal gebeurdt.
Hij wielrente in die tijd nog.

Gezichtsuitdrukkingen met ‘Ja, duhuh’ vielen mij ten deel. “Mevrouw, dat is toch niet goed wat daar staat??” Gek hoe snel dat werd opgepakt door studenten die tijdens het dictee nog hadden opgeschreven dat hij tegen de deur had geramt. Daar wordt jij toch ook niet vrolijk van?

Maar goed, ik vraag het u en mij wel af: waar ligt die oorzaak nu echt? Dat hbo-studenten de Nederlandse taal niet goed beheersen? Ik zou nog wel vijftig opfriscolleges willen geven. En dan begin ik gewoon elk college met de vraag waarom taal belangrijk is. Want één ding is zeker:

Er is werk aan de winkel in Nederlandt!

2 thoughts on “Daar wordt ik niet vrolijk van!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top