Verspreekwoord

Wie mij langer kent, weet het: ik ben een sul als het om spreekwoorden gaat. Ik verhaspel ze. Haal alles door elkaar. Maak van een schaap een kip bijvoorbeeld. Nog nooit een groep kippen over een dam zien springen, da’s waar, maar het gaat om de achterliggende boodschap en die begrijp je. Of het nou een kip is of een schaap. Als er één gaat, gaan ze allemaal.  

Ook voor een nieuw spreekwoord draai ik overigens m’n hand niet om. ‘Dat kwam als een koe door de ruit!’ Als je dat gewoon heel serieus zegt dan zal het gebrek aan authenticiteit niemand opvallen. Snappen ook wel dat het zeer onverwacht kwam; dat waarover ik sprak. 

Met hetzelfde gemak zei ik toen ik een pay-off voor mijn bedrijfsnaam zocht tegen mijn lief: “Weet je wat mooi is? Dat spreekwoord: Horen, zien en geloven! Ik geloof er namelijk zo in, dat dit me gaat lukken! Zal ik dat spreekwoord gebruiken?” Hij keek me wat meewarig glimlachend aan. “Geloven? Schat, het is zwijgen. Horen, zien en zwijgen.” Ja, dat was ook zo. Even vergeten. 

Hij zweeg nog even en zei toen: “Waarom doe je niet: horen, zien en schrijven?” Mijn hart stond even stil. Wat MOOI! Of course! That’s it! Het zegt alles over wat ik doe! Hoe heerlijk is het verhaspelen van een goed spreekwoord als het ook nog hout snijdt en je hart er even een seconde van stil staat. Ja.. Horen, zien en schrijven. Laat dat maar aan mij over, dan zwijg ik verder over eventuele spreekwoorden en gezegden!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top