Het is maar welke keuze je maakt…

Deze zin schreef ik jaaaaaaren geleden boven mijn bed, zodat ik daar elke ochtend mee zou wakker worden. De reden? Ik wilde stoppen met alcohol drinken. Daar was ik al tien jaar mee bezig; met stoppen. Vanaf het moment dat ik die zin op het plafond schreef, ging het snel, want na elke avond dat ik mij niet aan mijn eigen belofte had gehouden, confronteerde die ene zin mij met de leugen die ik had geleefd.

Afgelopen weekend leerde ik een wijze sjamaan kennen. Lang keek hij mij in stilte aan en zei toen zacht: “Het enige moment dat telt is NU. Nu nu nu.” Hij wist tegen wie hij het zei. Mijn geest is namelijk nogal vaak in de toekomst.Al langer dan een jaar wordt in meditaties tegen mij gezegd: “Eet weer zalm.” Tien jaar geleden besloot ik vegetarisch te gaan eten. De balans in de wereld is zo verstoord en dat komt in mijn beleving door hoe we de dieren en de aarde behandelen. Totaal uit evenwicht. Ik wilde daar niet langer aan meedoen.

Pijn

De afgelopen maanden praatte mijn lichaam tegen me in de vorm van spierpijn en krampen in de nacht. Telkens hoor ik mijzelf in een Yin Yoga-sessie zeggen: “Voel het lichaam, luister naar wat het vertelt.” Mijn gewrichten praatten. Mijn spieren ook. Ze zeiden: “Eet weer zalm.” Maar mijn geest zei: “Ho ho Vinck! Je gaat toch geen dieren eten!? Daar ben je heel bewust mee gestopt.”

‘Eén harembroek zegt soms meer dan duizend woorden’

De bloedwaarden in mijn lichaam spraken over vele tekorten die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd, ook al dacht ik dat ik echt SUPER-gezond bezig was. Dat ik bovendien met mijn ikje de aarde ook een beetje aan het redden was door niet mee te doen aan de massa-consumptie. De voedingsdeskundige waar ik onlangs naartoe ging zei voorzichtig: “Je bent zeker vegetariër?” (Eén harembroek zegt soms meer dan duizend woorden.) Ik knikte. “Ik ga het je toch vragen: zie je het zitten om weer vis te eten? En een goede krachtbouillion van een biologische kip doet eerlijk gezegd ook wonderen… Je hebt eiwitten nodig Mika, je lichaam heeft drastisch vitamine B12, eiwitten en vet nodig.”

Het lichaam is wijs, zó wijs

Zo maakte ik de keuze mijn tekorten aan te vullen, niet alleen met supplementen, maar ook met de kracht van het dier. Voordat ik het tot mij neem, dank ik de aarde, Krishna en het dier voor het leven. Ik kan je vertellen: elke maaltijd is één groot feest. Ik geniet zó van de bereiding, de smaken, de geuren en de kleuren! Mijn lichaam heeft mij opnieuw geleerd dat het niet de geest is waar ik naar moet luisteren. Het lichaam is wijs ~ zó wijs ~ en weet precies wat het nodig heeft. Op dit moment heb ik kennelijk de kracht van de zalm nodig, om mijn lichaam weer soepel en beweeglijk te maken.

Daar heb ik dus lang mee gewacht… Te lang, want ik hoorde de roep al een tijdje. Ik moest tot diep in de nacht met krampen wakker liggen, eer ik er echt naar luisterde. Terwijl ik toch nog altijd met die zin boven m’n bed wakker word, maar ik was best bang voor de verandering. Mijn mening over hoe wij als mensheid met de aarde omgaan, blijft namelijk onveranderd. En hoe verkoop ik als Harembroek dat ik geen vegetariër ben?

Het antwoord ligt in bewustzijn, intentie, aandacht en dankbaarheid voor het bestaan.

NU

Ik hoor de wijze sjamaan zeggen: “Het enige moment dat telt is NU. Nu nu nu.” Hij herinnerde mij aan de kracht van voelen in het moment. Elk moment is er eentje waarop je de verandering kunt inzetten. Het is maar welke keuze je maakt. Dat de kracht van de zalm die tegen de stroom op zwemt mij vult, zodat ik weer in volle overgave met de stroom mee kan gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top