Ik ben…

Ik voel mijn liefde stromen en kijk naar de de vaart waaraan ik woon, naar het water dat aan me voorbij trekt en me verhalen vertelt van miljoenen jaren geleden. Zij is altijd op weg naar de zee en in die stroom neemt zij mee; dat wat zich wil laten dragen, dat wat zich wil laten omringen door haar wijsheid. 

“Water?”, vraag ik, “wil je mij vertellen hoe jij je weg vindt tussen de oevers van je bestaan?” 

“Zeker”, zegt zij zacht. “Het antwoord ligt niet ver bij je vandaan, want zie: ik ken mijn oorsprong niet en weet niet waar ik eindig. Toch ga ik voorwaarts omdat ik gedreven wordt door iets ontastbaars.”

Ik kijk naar de golfslag en naar de weerspiegeling van de zon die haar zilver doet kleuren, ook al is het water op deze Friese bodem bruin. Ik vraag haar daarom: “Voel jij jezelf zilver, of bruin?”

Ze lacht.
“Ik voel mij duizend kleuren schitterend blauw, want dat is diep van binnen mijn waarheid.”

Op haar beurt vraagt zij mij:
“Wat is het dat jij ziet?” 

“Ik zie je stroming en het donkerbruin van de modder waarin je je voortbeweegt, met daarop het heldere licht van de zon dat je zilver doet kleuren.”

“Ben ik dan de kleur die je ziet? Ben ik de aarde waarin ik stroom? Of ben ik misschien een weerspiegeling van jouw droom?” 

“Mag ik me in je laten glijden?”
Ze stemt toe.
De herfstwind raakt mijn huid als ik mij ontkleed en langzaam glijd ik het water in. Ze omvat me met haar kou en pakt mijn lichaam vast.”

Ik raak stil en laat me meedrijven op haar wijsheid. 

“Het is de aarde die mij draagt, het zijn de oevers die mijn richting bepalen, het is de zon die mij en de maan beschijnen, zodat ik ook de maan weerspiegel ~ evenals de vogels die boven mij vliegen en het riet dat mij omringt. Ik ben de kleur die jij ziet, de weerspiegeling van de zon nóch mijn omgeving. Ik ben slechts dat wat jij water noemt ~ en in essentie ben ik beweging. Net als jij dat bent.”  

In essentie ben ik beweging.
Net als jij dat bent… 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top