Wat lichaamswerk met mij doet

‘Ik ben niet één gezicht, ik ben alle gezichten in één’

Wat lichaamswerk met me doet… Martin vraagt me: “Waar voel je die woede?” “In mijn borstkas,” zeg ik, “van m’n middenrif tot m’n strot. Alsof er een staaf dynamiet in zit. About to explode.” Ik kan je melden: in de buurt staan van een Vinck die op het punt staat te ontploffen, is niet per definitie de plek waar je graag wilt zijn. Ik heb het geluk met een man die blijft staan. Sterker: die me uitnodigt om -ook als ik de vulkaan voel- in verbinding met hem te blijven. (Normaal trek ik een sprintje langs de vaart als ik diep van binnen magma voel borrelen…).

“Je zou eens kennis moeten maken met Peter en Remko Adema van Rage Club NL”, zegt hij zacht. Dat zinnetje blijft hangen. ’s Avonds zoek ik de Rageclub van de broers op. En zoals de dingen dan gaan: precies een week later geven ze een workshop in Leeuwarden en er is nog één plek vrij. Als ik de Prana Tempel binnen wandel (waar wijzelf normaal heel ZEN Yin&Music brengen) zie ik direct vier bekenden… ‘Ruk’, denk ik. ‘Moet dit nu echt?’ Deze mensen kennen mij alleen maar als danser en yogi; rust uitstralend. Maar goed, soms word je door iets anders dan je verstand naar een plek gestuurd – en dit is kennelijk zo’n moment. Dat wat diep verborgen ligt in mij, wil vrijkomen, wil losgelaten worden. Het mooie is: dat hebben we allemaal! Hoe fijn is het eigenlijk dat er bekenden zijn die toegeven dat ook zij woede ervaren en op zoek zijn naar een manier om daar constructief mee om te gaan!

Hold my hand brother ~ hold my hand sister
We are together in this life!

In het midden van de cirkel ligt een zwaard en Peter opent die cirkel met de woorden: “Wie het zwaard pakt, spreekt de waarheid.” Mijn buik draait om. Ten diepste weet ik waar mijn woede vandaan komt, maar om dat nou in de openbaarheid te gooien in deze groep… Ik wacht lang en neem het zwaard pas als de anderen zijn geweest. Dan spreek ik mijn waarheid. Mijn hart klopt hard. Mijn stem trilt. (En.. dan weet je dus dat het klopt ;-))

In mijn leven heeft vrij-zijn een grote betekenis. Containerbegrip, snap ik. Ten diepste voel ik dat we hier op aarde zijn om vrijheid te ervaren. (Kansrijke uitdaging in deze tijd waarin het regels en wetten regent.) Als kind was ik al wars van regels. Als kind brak ik al uit conventies. Op zoek naar vrijheid om mijn ware essentie te kunnen leven.

“Waar wil jij je voor vrij vechten?”, vraagt Peter en ik voel mijn diepliggende vrijheidsdrang. Als ik -na het hardop uitspreken daarvan- op de grond ga liggen en vijf mensen mij tegenhouden om die vrijheid te leven, voel ik het… DE STAAF DYNAMIET IN MIJN BORST. DE VULKAAN. VAN MAGMA NAAR LAVA. LAWAAI. KRACHT. ENERGIE! En ik breek uit die greep, ik werk me los van de handen, armen en benen die me tegenhouden. Het is een korte explosieve kracht en ik schreeuw als ik uiteindelijk het kussen raak dat staat voor mijn vrijheid, mijn vrouwelijkheid, mijn sexualiteit, mijn essentie.

Hijgend lig ik op mijn buik op de grond.
Daarna begint mijn lichaam te schudden.
Remko zegt: “Laat het maar gebeuren.”
Daarna komen de tranen.
Daarna komt de stilte.
Daarna komt de totale ontspanning.

Daarna komt de wijze uitspraak van Peter: “Wat ik heb geleerd, is dat er maar één iemand is die mij tegenhoudt – en dat ben ikzelf.”

Mijn lichaam zacht, mijn geest stil, mijn ziel glimlachend als stille toeschouwer.

Dóór de pijn heen ~ daar ligt verlichting. Voelen – voeden en doorvoelen, dàt is leven, dat maakt de weg vrij. Yin yoga brengt me daar. Martins ademsessies van Spiritbreath brengen me daar. Ecstatic Dance brengt me daar. Sisterhood brengt me daar. En nu waren het Peter en Remko van de Rageclub die me weer een duwtje in de goede richting gaven.

Ik dank jullie diep voor jullie liefdevolle, eerlijke en integere begeleiding.
Ik dank de mannen die mannenwerk doen.
Ik dank de vrouwen die vrouwenwerk doen.
En ik voel grote dankbaarheid dat we daarmee elkaar verder mogen helpen.

Lichaamswerk brengt mij thuis.
En dat is precies de plek waar ik wil zijn.

‘Ik ben niet één gezicht, ik ben alle gezichten in één’

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top