Have a little faith

Hoor ik mijzelf zeggen tijdens mijn yogasessie: “In contact komen met lichaam, geest en met de stilte in jezelf… Ervaar dat die drie elementen met elkaar communiceren. Geef jezelf ruimte om die drie-eenheid te ontleden. Zie elk deel voor wat het is. Het lichaam de vorm; het instrument waarmee je kunt voelen. De geest; die wil analyseren, begrijpen, duiden en oordelen. De stilte: de ziel ~ de zwijgzame, onpartijdige waarnemer.” 

Sta ik vanmiddag naast de piano bij mijn schoonzusje in haar zangschool Zangles Friesland op een evenwichtsbal/bord. Ik hoor mijzelf geluid maken: “Iehiehiehiehiehiehie” (lees hierin: een trappetje omhoog en een trappetje omlaag binnen een akkoord). Die evenwichtsbal heeft Simoneme gegeven om me uit mijn denken te halen. 

HA! Dat is toch echt wel de grap van de dag! Mika de Denker wordt door zangcoach op bal neergezet om los te komen van de geest. 

Twee uren daarvoor zat ik eenzelfde filosofie nog op de yogamat te delen. 


Nu zegt Simone: “Het is je geest die je tegenhoudt Mika. Je kunt die hoge tonen makkelijk halen, echt.” Simone speelt (zo mooi!) piano. Ik zing: “Have a Little Faith in me”… en dan zie ik in de verte die hoge noot aankomen en HOOR ik mijn geest roepen: “Ohjee, daar komtie, ja, ruk, daar komtie, die ga ik dus echt nooooiiit halen!”

En ik klink als een kraaiende haan die voor zonsopkomst GILT dat er een nieuwe dag aankomt. “Are AAHAALLLL you can beliehiehieve.” 

Och heden Vinckie toch… als ik dit ga zingen tijdens een Yin&Music sessie, dan vliegen de deelnemers van de mat plotsklaps tegen het plafond aan! 

Simone laat me op de bal staan ~ evenwicht houden ~ waarmee automatisch de aandacht naar het lichaam gaat en daarmee de geest naar de achtergrond verdwijnt. “Voel maar alsof het een golfbeweging is wanneer je zingt.” Ik sluit mijn ogen en zing opnieuw. 

“And when the tears you cry, are all you can believe… just give these loving arms a try baby, and have a little faith in me.” 

Zacht klinkt het. 

En ik voel dat de tranen uit mijn ogen stromen. 

Simone brengt mij Yin in de muziek… Ik leer voelen op een diepere laag. Ik zie wat de geest doet. Die maakt mij kleiner dan ik ben. En ik maak op mijn beurt de geest groter dan hij is. Het mag stiller worden in mij. En met de stilte mag ik ruimte geven aan de onpartijdige waarnemer…

Wat mooi toch, dat er leraren zijn in ons leven die op subtiele wijze de stilte bij ons binnen brengen. Simoon: ik dank voor je wijze lessen vandaag <3 Morgen neem ik ze voor mijzelf weer mee de mat op!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top