Onion!

Mijn neefje op bezoek in Friesland. Hij heeft al veel van de wereld gezien. Zijn moeder is van oorsprong Amerikaanse. Zijn vader is een wereldreiziger omdat hij ooit verliefd werd op de moeder van zijn zoon. (Zij woonde toen nog in Amerika.) Enfin, ze leven nu samen in Nederland. Daar is ook mijn neef Berend geboren. Een mooie Friese naam vindt u niet?

Berend vliegt al zijn hele leven (4 jaar) van Amsterdam naar the USA om daar zijn Amerikaanse grootouders te bezoeken. Hij komt dan half Engels- half Nederlands-sprekend weer terug. Heerlijke gewaarwording voor een liefhebber van taal. Ja? Kan dat? Dat je van de Nederlandse taal houdt en het ‘heerlijk’ vindt dat je neefje alles door elkaar spreekt? 

Yes! Dat kan. Ik geloof in het mixen van talen. In mijn e-mails doe ik het veelvuldig. Ik zet het liefst als aanhef ‘Hola!’ en sluit graag af met ‘Take care!’. Dat zal een Neerlandicus tegen de borst stuiten, want die stelt vaak ter discussie of je in mailcontacten de eigen taal mag verloochenen. Wel, van spelfouten krijg ik nog altijd jeuk, maar een beetje talen mixen, dat mag wat mij betreft. 

Een beetje Fries kon er bij m’n neefje dus ook nog wel bij. Mijn broer is hier tenslotte geboren, dus behalve zijn naam, heeft mijn neefje ook nog ‘s Friesch Bloed. Wel, geloof me: ik heb hem tijdens zijn bezoek niet geïndoctrineerd, ik heb hem simpelweg vier woorden geleerd. Ik hoefde ze maar twee keer te zeggen en ze zaten alweer tussen z’n kleine oren. 

Agoeie! oant sjen! en: heit en mem (of course). Belt m’n broer gisteren. Blijkt dat die wereldreiziger van een neef van mij gedurende de hele rit van Gorinchem naar Schiphol (ze krijgen grandmother op bezoek): “OANT SJEN!!” heeft geroepen. Om alvast het afscheid te oefenen denk ik. Op luide toon en veelvuldig. Langzaam veranderde oant sjen in ONION. “Onion! Onion!” Hm… dat krijg je dan wel weer bij het mixen van taal. Benieuwd hoe grandma reageert als haar kleinzoon bij het afscheid heel hard roept: “ONION!” Volgende keer leer ik hem Fryslân Boppe en Beppe. Kijken wat hij daarvan maakt. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top