Jumsterdjum in Fryslân

Invasie van Amsterdam afgelopen weekend. Dat klinkt overigens erger dan ‘t was.  Op de plek waar zeven huisjes sinds 1800 rustig aan de Franekervaart staan, bezochten een paar rasechte Amsterdammers Friesland. Je zou zeggen: Afsluitdijkje over en bij de volgende bocht rechts, maar waar ze in Tha Big City feilloos de weg weten te vinden, verdwalen ze direct op het platteland. (De rollen waren zodoende even omgedraaid.)

Maarrr… het is ook vrij verwarrend hier in Friesland. (Of zeg je nu Fryslân?) Stel je voor. Je hebt een Nederlandse routekaart bij je, dan kom je de grens over – en daar hebben een paar ambtenaren besloten dat Friese namen ‘eigenlijk ook wel mooi op een blauw bordje passen.’ Gevolg? Boven de gemiddelde Hollander verschijnt direct een vraagteken zodra die Friesland binnen rijdt. Ploink!

Van Baard naar Baerd is nog wel te vatten. Maar rijd je over de Afsluitdijk gelijk Harns binnen (jawel: HARLINGEN dames en heren), dan raak je algauw de weg kwijt. Welke Hollander weet eigenlijk dat Ljouwert Leeuwarden is? Of Drylst IJlst en Snits Sneek? We spreken toch ook niet over de Snitswits?

Enfin. Jumstjerdjum vond uiteindelijk het Friese land. En dat werd feest. De kleinste Amsterdammer (5) keek zijn ogen uit. Zag groen, schapen, kippen en voerde het baarch (varken). De grootste Amsterdammer (5+) dook direct de plomp in en voelde zich thuis tussen de vissen. Zo vierden wij het leven dit weekend. Aan de Franekervaart (of is het nu Frentsjerfjert?). Hoe het ook zij. Het is een beetje buitenland hier – en dat (als je niet verdwaalt) op maar twee uur afstand van de grote stad!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-spam sommetje *

Scroll to Top